7 Ağustos 2017 Pazartesi

Swiss Rocks Kaya Müzesi, Lozan, İsviçre

Bu blogda esas amaçlarımdan biri fırsat buldukça ülkemizde yer alan Tabiat Tarihi Müzeleri'ni geniş kapsamıyla tanıtmaya çalışmak olacak. Bu sebeple bloğun yan kesiminde yer alan linklerde ülkemizden bildiğim -ve bulabildiğim- müzecilik/koleksiyonculuk girişimlerini listelemeye çalıştım. Bu kapsamda eksik olan, gözden kaçan çeşitli kurum ve çabaları görürseniz bana bildirmekten lütfen çekinmeyin.

Bununla beraber blogda aynı zamanda yurt dışında hali hazırda kurulmuş çeşitli doğa bilimi kollarının sergilendiği, ülkemizde de ileride örnek alarak uygulayabileceğimiz müze ve müzecikleri de tanıtmaya çalışacağım. Belirli bir konu üzerine baskın bir şekilde yoğunlaşmış müzeleri ileride Türkiye'de de kurmayı başarabilirsek, toplumun her kesiminin henüz bütün eksenleriyle tanışmadığı doğa bilimi ve zaman kavramlarını da ülkemizdeki insanlara aktarabiliriz diye ümit ediyorum.

Bu kapsamda blogda tanıtmak istediğim ilk yer küçük bir kaya müzesi olacak. Bu ufak müze ile doktora çalışmalarma devam ettiğim sırada, araştırma amaçlı olarak kısa süreliğine bulunduğum İsviçre'nin Lozan şehrinde karşılaştım. İsviçre ve genel olarak Alp kuşağındaki şehirlerde 19. yüzyılın sonlarından bu yana süregelen güçlü doğa bilimleri ve jeoloji gelenekleri mevcut. Bunun yanı sıra dağcılık ve dağ kültürü de ülkenin her tarafına sinmiş durumda. Ayrıca Alp dağ kuşağı ve çevresindeki bölgeler yer bilimlerindeki bazı temel kavramların keşfedildiği ve sınandığı tarihsel alanlar önemli alanlara karşılık geliyor. Bu sebeplerden dolayı bu bölgede yer alan küçük şehirlerde bile iyi kurgulanmış, düzgün müzelerle karşılaşmak mümkün.

Yukarıda sözünü ettiğim kaya müzesi, Lozan Üniversitesi, Yer Bilimleri Fakültesi'nin (Geopolis) bahçesinde yer almakta. Bu açık hava müzesinde İsviçre'nin çeşitli bölgelerinde ve genel olarak Lozan çevresinde yer alan farklı kaya gruplarından büyük bloklar, fakültenin önündeki yeşillik alana yerleştirilmiş. 

 

Kaya müzesinin ismi : Swiss Rocks. Coğrafi olarak Lozan şehrinin yakınlarda yer alan farklı jeolojik birimleri temsil eden farklı türde kaya bloklar, fakülteyi metroya bağlayan yolun etrafında sergileniyor.

 

Bu alanda sergilenen kaya bloklarının getirildiği bölgeler ve bunların jeolojik özellikleri minik levhaları ile anlatılmış.  Bu levhalar sayesinde çevredeki bölgenin jeolojik geçmişi ve kaya grupları hakkında hızlı bir şekilde bilgi edinmek mümkün.


Türbidit bloğu


 

Belirgin göz yapıları sergileyen bir gnays


Türkiye'de çok farklı türde harika kaya gruplarını kendi içerisinde barındıran şehirler mevcut.  Buna benzer basit ve yalın bir sunum ile insanda zaman olgusunu da geliştirmeye yarayan küçük müzecikleri ülkemizde sayısı 20 civarında olan Jeoloji Mühendisliği bölümlerinin de gerçekleştirmesinin zor olmayacağını düşünüyorum.



1 yorum:

  1. titanium guitar chords | TITanium-arts
    Play TITanium chords in sia titanium all genres and ford fusion hybrid titanium music. T-Tinonic is the titanium nipple bars leading titanium melting point guitar-playing titanium sunglasses studio in the Germanic and Northern Germanic

    YanıtlaSil